Pussy Riot – symbol på kampen for demokrati i Rusland

Fredag, den 17.august falder dommen over tre medlemmer af det feministiske punkband Pussy Riot. Statsadvokaten kræver tre års fængsel for ”bølleagtig opførsel og blasfemi”.

I en afsluttende brandtale citerede en af de anklagede Pussy Riot-aktivister, Nadeshda Tolokonnikova, en række russiske dissidenter, der i historiens løb har gjort modstand mod klerikale og verdslige magthavere i Rusland. Bla. nævnte hun den socialrevolutionære digter Fjodor Dostojevskij og Gulag-forfatteren Alexander Solsjenitsyn.

  • I et interview fortæller Pjotr Wersilov, ægtefælle til en af Pussy Riot sangerne, om baggrunden for aktionen, Pussy Riots opståen og den internationale solidaritetsbølge med bandet.

** 17.08.2012: To års fængsel til Pussy Riot - aktivister > Rul ned til KORTE INFOS

        

         “Open all the doors, tear off your epaulets

Come, taste freedom with us.” (Pussy Riot)

Kriminalisering af ytringsfriheden

Kritiske iagttagere af situationen i    Rusland under Putin-regimet vurderer samstemmende, at skueprocessen mod punk-bandet Pussy-Riot er tænkt som en advarsel for hele den brede opposition imod Putins regering. Stedfortrædende for de omfattende protester mod under- trykkelse af ytringsfriheden, har tre aktivister fra Pussy Riot siden februar i år været varetægtsfængslet. Pga. deres kritik af Putins autoritære, udemokratiske regeringsstil og den tætte sammenfletning mellem stat og kirke. En aktionshappening der ifølge russiske kritikere normalt ville koste en mindre bøde:


Den 21.februar 2012 indtog fem maskerede medlemmer af punkbandet Pussy Riot Moskvas kristi-frelser-katedral. Foran kirkens berømte ikon væg startede de en performance med den ”anstødelige” tekst: ”lort, lort, gudslort” og ”patriarken tror på Putin, svinepelsen burde hellere tro på gud”... Den optagede video af Pussy Riots optræden er via YouTube blevet set af hundredetusinder af mennesker.

De tre anklagede medlemmer af Pussy Riot:

  • Marija Aljochina (”Masha”), 24 årig kunststuderende. Mor til en femårig søn - lever hos sin mor i Moskva. Hun er aktiv i Greenpeace og arbejder som frivillig med psykisk syge børn. Musiker og aktionskunstner. 
  • Jekatarina Samuzevitsch (”Katja), 29 årig it-specialist og fotograf-studerende. Musiker og aktionskunstner. 
  • Nadesdha Tolokonnikova (Nadja”), 22-årig filosofistuderende. Mor til en fireårig datter. Aktiv i kunstnergruppen ”Voina” (krig). Musiker.
Zar Putin
Zar Putin

Efter Vladimir V. Putins genvalg til præsident- posten den 4. marts 2012 (valgdeltagelse: 65,34 procent), har repressionen imod oppositionsbevægelserne og deres aktører - som forudset af Putin-kritikere – taget voldsom til.

Både i form af lovgivning, der pålægger demonstranter store bøder i tilfælde af ”ulovligheder” samt forbud mod al økonomisk støtte fra udlandet og store beføjelser til politiet. Således er det blevet en gængs praksis, at demonstranters og kritikeres boliger bliver ransaget og beboerne anholdt uden angivelse af juridisk gyldige begrundelser. Statsadvokaterne påberåber sig politiets udsagn, der er blevet til ved voldelige forhørsmetoder, etc. 

"Det er den rene soap-opera. Først bliver der med vanvittig hårdhed iscenesat en skueproces mod tre musikere.Derefter beder fader Putin fra OL i London via medierne domstolen, som i forvejen er fuldstændigt underordnet ham, om at udvise mildhed i domsfældelsen. Ifølge pseudodemokraten Putin har "kvinderne allerede draget lære af deres aktion"... Hvad sker der med et system, som ikke engang kan klare en harmløs protestaktion? "           Juli Zeh, tysk forfatter

Global Pussy-Riot solidaritet

Den 5½ måned lange varetægtsfængsling af tre PussyRiot-aktivister har mobiliseret flere tusinder på globalt plan i solidaritet med punk-bandet. Deriblandt verdenskendte solister fra musikverdenen.

Solidaritetsdemo i København

Som del af en international solidaritet med Pussy-Riot har friske folk taget initiativ til en solidaritetsdemo for Pussy Riot i København den 17. august 2012 – dagen for domsfældelsen. Se kalenderen

(autonom info-service)

_________
Anbefalet litteratur
Anna Politkovskaja, russisk journalist og profileret Putin-kritiker (1958 –2006):

  • Putins Rusland - når magt korrumperer, forlaget Høst & Søn 2005
  • Russisk dagbog, forlaget Høst & Søn 2007.

INTERVIEW

”Vi vil kæmpe videre, ligegyldigt

  hvordan dommen falder ud”

- et interview med Pjotr Versilov, ægtefælle til Pussy Riot aktivisten Nadeshda Tolokonnikova og medlem af aktionsperformancegruppen ”Voina” (krig).

Pjotr Versilov
Pjotr Versilov
  • Hvor har deres kone alt det mod og den kraft, der skal til for at klare dette her?

Pjotr Versilov: Hun ved, at hun har et vigtigt budskab. Dette land, dette folk befinder sig stadigvæk på mange måder i Middelalderen. Min kone sætter hendes feministiske værdier og hendes protest imod denne realitet. I fem-seks år har vi lavet politiske protestaktioner med gruppen ”Voina”, som vi dannede i 2007 sammen med andre kunstnere. Med årene lærer man, at man må kæmpe i dette land for at være rustet til at være stærk, den dag det gælder.

  • Hvordan er Pussy Riot opstået?

Pjotr Versilov: Pussy Riot var det direkte svar på Dimitrij Medvedevs afgørelse om ikke mere at opstille til præsidentvalget. Det var i september 2011. Det var på denne dag, hvor regimet tydeligt viste, at det ikke havde et regimeskift i sinde og kun angav én retning: endnu mere autoritær magtudøvelse. For de 15 kvinder i Pussy Riot var dette en øjenåbner. De besluttede at gøre noget og gik i gang med at planlægge direkte aktioner. Allerede nogle uger senere dukkede de første videoer op i internettet.

  • Hvem er kommet på navnet Pussy Riot?

Pjotr Versilov: Det var en kollektiv afgørelse. Navnet relateres til Riot-Grrr-bevægelsen, der opstod i USA i de tidlige 1990’ere – et koncept om feminin styrke og ikke ”svaghed”. I Rusland lød dette mærkeligt, men også de vestlige mainstream medier havde problemer med det. Indtil for ganske nyligt var der ikke nogen engelsk eller amerikansk avis, der havde trykt ordet PUSSY.

  • Har deres kone nogensinde regnet med konsekvenser – som for eksempel efter den ”illegale” koncert på Den Røde Plads ?

Pjotr Versilov: Aldrig. Hverken ved koncerten på Den Røde Plads eller ved aktionen i kirken har nogen tænkt på, at der kunne ske dem noget. De har jo ikke foretaget sig noget kriminelt. Enhver ærlig advokat i Rusland vil bekræfte dette. Pussy Riot vurderede, at straffen kunne højst blive 1500 rubler (ca. 300 kr).

  • Hvornår blev de tre så anholdt? Var det i kirken?

Pjotr Versilov: Nej, netop ikke – og det er en vigtig pointe i processen: Sikkerhedsfolk sagde, at kvinderne skulle forlade kirken og de gik derefter. Politiet kom først en halv time efter. Heller ikke de så nogen grund til at skride ind overfor Pussy Riot. Først en uge senere, eftersom videoen skabte så meget opsigt på internettet, afgjorde regeringen, at man ville straffe Pussy Riot hårdt for det.

  • Hvad sker der efter domsafsigelsen den 17.august?

Pjotr Versilov: Vi vil kæmpe videre, ligegyldigt hvordan dommen falder ud.

________________________
(Interviewet er oprindeligt offentliggjort i det tyske ugemagasin Der Spiegel nr. 33-2012. Oversat, let redigeret og forkortet af al/autonom info-service)

 

Relateret

n+1: Pussy Riot Closing Statements

Modkraft: Dansk opbakning til russiske punk-feminister

Autonom Info-service: ”De fleste russere mistror parlamentarisk politik” 

* Moskvas kommunale bureaukrati forbyder antifascistisk mindedemonstration