Tyskland: Politiets drab på en ung antifascist - et tilbageblik

”Conny er død - Gør vrede og sorg til modstand”
”Conny er død - Gør vrede og sorg til modstand”

For 20 år siden, den 21. november 1992, blev bz-aktivisten Silvio Meier dræbt i Berlin.

Det var en tilfældighed, at Silvio på U-bahnhof Samariter- strasse stødte på en ung nazist, som stak ham ned med en kniv. Det møde blev hans død.

Der er også venstrefløjsaktivister, som er blevet myrdet af politiet i forbindelse med demonstrationer.

  • Her er historien om den 24-årige antifascist Kornelia ”Conny” Wessmann. Hun blev i forbindelse med en antifascistisk demonstration i universitetsbyen Göttingen jaget af civilklædt politi. Ud på en stærkt trafikeret vej, hvor hun blev kørt ned af en bil og dræbt.

Conny Wessmann - jaget i døden af politiet

Den 17. november 1989 gik højreekstremister amok mod immigranter i Göttingens centrum. Noget som organiserede nazier fra byens omegn på den tid forsøgte sig med gang på gang for at gøre opmærksom på sig selv og komme i kontakt med potentielle sympatisører. Dette var ifølge antifascister fra Göttingen, som folk fra den danske autonome gruppe ”autonome revolutionære” på dette tidspunkt opholdte sig hos, et forsøg på at danne sig en sympatisørbasis i byen.

Stop politivold! 17.11.1989: CONNY - jaget i døden af politiet
Stop politivold! 17.11.1989: CONNY - jaget i døden af politiet

Aktivister fra forskellige venstre- fløjsgrupper, først og fremmest fra byens stærke autonome miljø, mobiliserede en spontan demonstration mod nazibøllerne. Da antifagruppen, som Conny Wessmann var del af, ankom til stedet for demonstrationen, var nazierne allerede blevet ledsaget ud af byen af politienheder. Istedet stødte antifascisterne på såvel grupper af civilklædt politi som uniformeret riotpoliti fra SEK (Sondereinsatzkommando), der straks optog forfølgelsen af dem. Gruppen besluttede at opløse sig og gik ad forskellige veje ud af centrum.

På den stærkt trafikerede vej Weender Strasse i nærheden af universitetet døde Conny Wessmann.
På den stærkt trafikerede vej Weender Strasse i nærheden af universitetet døde Conny Wessmann.

Øjenvidneberetning af Sabine, veninde til Conny Wessmann:

”Bag os dukkede pludseligt civilklædt politi op. De løb knippelsvingende hen imod os. Vi løb til et gadekryds, som var blokeret af en patruljevogn, vi nemt kunne løbe udenom. Jeg så, at en civilbetjent nåede hen til os og fra siden gik løs på Conny. For at undvige løb hun ud på vejen. I samme øjeblik så jeg en bil, der kørte hen imod Conny, som løb direkte ind i den. Hun blev ramt af bilen med fuld kraft.

Minde-skulptur for Conny Wessmann
Minde-skulptur for Conny Wessmann

Min næste erindring var, at jeg tilkaldte ambulancen. Imens havde en af os konstateret, at Conny var død. En politimand placerede sig med sin hund direkte ved Conny og forhindrede os dermed i at være hos hende. Situationen eskalerede, da politiets leder selv i denne situation ikke veg tilbage for at kræve, at vi fremviste vores id-papirer. Vi løb tilbage til det selvstyrede ungdomscenter, hvor der allerede var samlet en masse mennesker fra alle mulige sammen- hænge. Vi tog samlet tilbage og bz´atte stedet, hvor Conny var blevet dræbt, tændte et kæmpe bål og holdt vejen blokeret i hele tre dage”.

(kilde: nadir.periodika ).

Göttingen, d. 17.november 1989: Demonstranter tænder et stort bål på ulykkesstedet og blokerer vejen i tre dage.
Göttingen, d. 17.november 1989: Demonstranter tænder et stort bål på ulykkesstedet og blokerer vejen i tre dage.

20.000 demonstrerer mod drabet på Conny Wessmann

9 dage senere demonstrerede 20.000 vrede mennesker i Göttingen og anklagede politiet for mordet. En del af mainstream medierne delte denne opfattelse. En retssag mod de ansvarlige politifolk blev som forventet indstillet uden dom.

Nogle måneder senere sluttede byens forskellige antifascistiske grupper sig sammen i Autonome Antifa (M). ”M” betød i modsætning til politiets konspirationsteorier bare ”onsdag”, for den dag (Mittwoch = onsdag), hvor de afholdt deres møder. Autonome Antifa (M) kunne i byen Göttingen med omkring 120.000 indbyggere, regelmæssigt mobilisere mellem 1500 og 3000 mennesker til deres aktiviteter.

Mindedemoerne for Conny

I mange år efter drabet blev der afholdt mindedemoer i anledning af mordet på Conny Wessmann. Billederne er fra 2009:

  • Et alternativt ungdomscenter i byen Grossenhain (delstat Sachsen) blev navngivet ”Conny-Wessmann-Haus”.
  • Dramatikeren Lutz Hübner skabte et teaterstykke om hændelserne omkring Connys død. Teaterstykket med titlen ”Undtagelsestilstand” blev i 2001 opført på Deutschen Theater i Göttingen.
  • På et offentligt møde i København, den 24. september 1996 fortalte to medlemmer af Autonome Antifa (M) fra Göttingen om drabet på Conny Wessmann, samt om de fascistiske strukturer og aktiviteter i Tyskland. Mødet i Blågårdens Medborgerhus var arrangeret af de to dengang eksisterende autonome blade i Danmark: Autonomi og Propaganda.

Mindedemo for Conny den 14.11.2009:

___________________

Politidrab på venstrefløjsaktivister har en lang tradition i Tysklands historie

Conny Wessmann var ikke den eneste aktivist fra venstreorienterede sammenhænge, der direkte eller indirekte er blevet dræbt af politiet eller er omkommet under stadigt uafklarede omstændigheder. Statsligt sanktionerede drab på venstreorienterede har i Tyskland en lang tradition og blev under nazismen sat i system.

I efterkrigstiden blev drab på venstreorienterede igen praktiseret selektivt som i Weimarer republikken ( Læs også Rosa Luxemburg - En politisk biografi).

”Herr Wahl, jeg har en foreløbig tilladelse til at skyde Dem!”
”Herr Wahl, jeg har en foreløbig tilladelse til at skyde Dem!”
  • Blev skudt eller omkom ifm. politiets indsats:

Philipp Müller, Petra Schelm, Georg von Rauch, Thomas Weißbecker, Elisabeth van Dyck, Willi-Peter Stoll, Horst Ludwig Meyer, Wolfgang Grams, Benno Ohnesorg, Klaus-Jürgen Rattay * (se video nedenfor), Günther Sare, Halim Dener, Olaf Ritzmann,Werner Sauber (Om Werner Saubers død findes der modstridende infos ).

  • Politidrab på mennesker uden tilknytning til venstrefløjen ifm. datidens terrorhysteri:

Ian McLeod (43), Richard Epple (17), Günther Jendrian (24), Helmut Schlaudraff (43), Manfred Perder (43),

  • Døde under uafklarede omstændigheder i fængsel:

Andreas Baader, Ulrike Meinhof, Gudrun Ensslin, Jan-Carl Raspe, Ingrid Schubert. ( læs også: Dødsnatten i Stammheim: Ny undersøgelse tilbageviser statens version )

  • Døde i sultestrejke i fængsel pga. fængselspersonalets (politiets) svigt:

Sigurd Debus, Holger Meins.

  • Døde på grund af lægernes manglende sygdomsbehandling i fængslet:

Katharina Hammerschmidt.

(al/autonom infoservice)

___________________

Bz’eren Klaus-Jürgen Rattay’s død i Berlin:

Relateret

For 20 år siden: Anarkiets korte sommer i Mainzer Strasse, Østberlin

(Inkl. et video-interview med bz-aktivisten Silvio Meier som blev myrdet af en nazi den 21. november 1992)

Kommentar schreiben

Kommentare: 0