Efter fintællingen af 99,5 procent af de afgivne stemmer stod det klart, at venstrefløjspartiet SYRIZA helt sensationelt fik 36,4 procent af stemmerne (Juni 2012-valget: 26,9 procent).
Alt tyder på, at Syriza ved den endelige fordeling af mandaterne kun mangler to parlamentspladser for at have opnået det absolutte flertal på 151 af de 300 pladser i det græske parlament.
Syrizas valgsejr er den vigtigste valgsucces for venstrefløjen i Europa i mange år. Betydningen lader sig bl.a. aflæse af den massive agressivitet, som tilhængerne af det neoliberale Troika-sparediktat under hele valgkampen har ført imod Syriza.
-
For EUs neoliberale magtcirkler er denne venstrefløjssejr en uberegnelig og forstyrrende faktor i deres fælles
fodslag for det markedskonforme såkaldte demokrati.
Valgresultater for de øvrige partier:
Det konservative Nea Dimokratia (ND) fik 27,8 procent (juni 2012-valget: 29,7), svarende til 76 parlaments-pladser. Det socialdemokratiske PASOK - hidtidigt koalitionsparti til de konservative - fik 4,7 procent (juni 2012-valget: 12,3) og 13 parlamentspladser.
Fascisterne kom på tredje pladsen
Det tredjestørste parti blev fascisterne fra ”Det gyldne Morgengry” (Chrysi Avgi) med 6,3 procent (juni 2012- valget: 6,9) og 17 parlamentspladser. Det nydannede centrum-venstreparti ”To Potami” (floden) fik 6 procent og 17 parlamentsmedlemmer. Kommunistpartiet KKE fik 5,5 procent (juni 2012-valget: 4,5) og 15 parlaments-pladser. Det højrepopulistiske "Parti af de uafhængige grækere” (ANEL) fik 4,7 procent (juni 2012-valget: 7,5) og 13 parlamentspladser.
Ialt opstillede 22 partilister, deriblandt den tidligere socialdemokratiske regeringsleder Giorgos Papandreous nydannede ”Bevægelsen af demokrater og socialister” (Kinima) og den venstreradikale alliance ”Antarsya”, som dog ikke formåede at forcere spærregrænsen på 3 procent.
Mindretalsregering - eller koalition med ...?
Syrizas ledelse vil snarest afgøre, om de vil danne en mindretalsregering, der støtter sig på skiftende konstellationer eller indgå en fast koalition med et af de mindre partier.
Både det lille centrumvenstre parti ”To Potami” og højrepopulisterne fra ”Partiet af
de uafhængige grækere” (ANEL)* har allerede signaliseret interesse for et organiseret samarbejde med Syriza. Kommunistpartiet KKE afviser en koalition med Syriza.
_________________
* ANEL er en udbryderfløj fra det konservative parti Nyt Demokrati. Gik imod
spareplanerne.
UPDATE. Mandag formiddag annoncerede Syriza og det højrepopulistiske ”Parti af de uafhængige grækere” (ANEL), at de er blevet enige om at danne regering sammen...
Nogle reaktioner fra Europas politiske fløje ...
I EUropa har reaktionerne på Syrizas valgsejr ikke overraskende været præget af såvel afvisning og skepsis som begejstret optimisme. Mens den britiske regeringschef David Cameron advarede om et ”yderligere tiltag af økonomisk usikkerhed i Europa” , så bedyrede den tyske forbundskansler Angela Merkel ifølge dagbladet "Frankfurter Allgemeine", at ”hun er overbevidst om,at også den nye regering i Grækenland vil holde sig til de indgåede aftaler”.
Frankrigs socialdemokratiske præsident Francois Hollande gratulerede allerede søndag aften Syriza
og ytrede et ønske om en ”tæt kooperation mellem Frankrig og Grækenland i vækstens og stabilitetens tjeneste i Euro-zonen og i fremskidtets, solidaritetens og ansvarets ånd”.
_________________________
”Dette er det første skridt mod en afslutning af den politiske elites elendighedspolitik”
Det tyske venstrefløjsparti Die Linke’s fraktion i EU-parlamentet hilser Syriazs valgsejr velkommen: ”Dette er det første skridt mod en afslutning af den politiske elites elendighedspolitik”, skriver fraktionen i en presseerklæring fra Bruxelles.
Også fra Spanien var der begejstrede reaktioner på valgresultaterne: ”Grækerne vil nu få en
regeringsleder, som ikke længere repræsenterer Angela Merkels interesser” , sagde bevægelsespartiet PODEMOS’ talsmand Pablo Iglesias til det spanske dagblad "El Pais".
PODEMOS’ talsmand Pablo Iglesias Syriza-party i Wien
Et vink fra finanskapitalen
Den Europæiske Centralbanks (ECB) bestyrelsesmedlem Benoit Coeure udtaler i det tyske ”Handelsblatt” i dag mandag, at man ikke på forhånd vil afvise en gælds- eftergivelse for
Grækenland, men afviser samtidigt bankens aktive medvirken heri: ”Det er ikke ECBs rolle at afgøre, om Grækenland skal have en gældsnedsætning”.
Efter Syrizas valgsejr
Valget i Grækenland har vist, at mange af de 1,5 millioner arbejdsløse og 3 millioner forarmede mennesker bevidst har valgt en modstand, der klart afgrænser sig fra andre landes højrepopulisme.
Syriza er også en folkelig bevægelse for demokratisering fra neden, alene fordi partiet udover den parlamentariske praksis de facto er åben over for beslutnings-processer, der giver mulighed for
at praktisere solidaritet og medbestemmelse nedefra.
Om dette fremover kan udbygges og vedvarende realiseres vil i høj grad være afhængig af, hvor stor en indflydelse landets sociale bevægelser (strejke-, pladsbesættelses-, beboer- og immigrantbevægelse samt antifascistiske organiseringer, etc. ) fremover vil have som korrigerende modvægt til de gængse parlamentariske selvstændiggørelses-tendenser.
De sociale og økonomiske problemer som Syrizas valgsucces er et spejlbillede af, eksisterer også mere eller mindre udpræget i resten af EU. Ikke bare i Portugal og Spanien, hvor der også er valg i 2015 – et valg, der med al sandsynlighed resulterer i stor fremgang for den revolutionære venstrefløj.
Om Grækenland bliver et inspirerende eksempel i flere andre lande i EUropa, afhænger af venstrefløjens ageren i de respektive lande.
(al./ autonom infoservice)
______
Relateret
- Polymeris Voglis: "The left in power" , hos Syriza
- "Kommunister blokerer for ren venstrefløjsregering i Grækenland" , hos modkraft
- Modkraft biblioteket: Det græske valg / The Greek Election
Kommentar schreiben