Torsdag i sidste uge startede omfattende protester mod prisforhøjelser på metro – kørsel i hovedstaden Santiago. Protesterne har nu udviklet sig til en landsdækkende opstand.
Præsident Sebastián Piñera erklærede i fredags, den 18. oktober, undtagelsestilstand og sendte militæret på gaden.
Siden protesternes start er 11 demonstranter blevet dræbt, mindst 44 såret og over 1500 anholdt.
Titusinder af mennesker trodser undtagelsestilstanden og demonstrerer omkring ’Plaza Italia’ i Chiles hovedstad Santiago. (Forstør ved at klikke på billedet):
Protesterne har i weekenden bredt sig til talrige andre chilenske byer. Ifølge de chilenske medier er det overvejende unge demonstranter, der er på gaden.
Det var også dem, der startede protesten mod en prisforhøjelse på metro-billetter fra 800 til 830 Pesos (ca. 32 øre). Grupper af skoleelever opfordrede til kollektiv gratis-kørsel: ”evasión”. Der bliver bygget barrikader og mange demonstranter har forsynet sig med tromler, trillefløjter og gryder. Der bliver sunget og råbt slogans som ”Chile despertó” (Chile er vågnet op).
De omkring 9.500 soldater og pansrerede køretøjer, der er udstationeret alene i Santiago forsøger med yderste brutalitet at opløse de store demonstrationer – med gummikugler, tåregas og knipler. Indtil i dag er der registreret 11 dræbte og mindst 44 sårede demonstranter.
- Generalstrejke mod regeringens undtagelsestilstand
Forkvinden for Chiles fagforbund (Central Unitaria de Trabajadores de Chile – CUT ), Bárbara Figueroa, erklærede i søndags i en pressemeddelelse, at enhver dialog med regeringen er udelukket, så længe militæret er på gaden: ”En undtagelsestilstand i denne situation kan kun sammenlignes med det, som vi kender fra tiden under diktaturet. Det er med alt tydelighed regeringens falliterklæring.” I dag, den 23. oktober har CUT kaldt til generalstrejke.
Chiles havnearbejderfagforening har allerede i mandags kaldt til strejker mod regeringen under sloganet: ”Chile må vågne op af sin dvaletilstand”. Havnearbejdere har nedlagt arbejde på ialt 17 havne.
- Chile – neoliberalismens vugge
Chile er et af de lande, hvor der hersker den højeste ulighed i verden.
- Således ejer ifølge Cepal en procent af Chiles befolkningen næsten 1/3 af landets samlede rigdom.
- Halvdelen af befolkningen tjener månedligt mindre end 400.000 pesos (ca. 3700 kr.).
- Næsten halvdelen af Chiles lønarbejdere tjener mindre end den af fagforeningen fastlagte mindsteløn.
- Samtlige sociale servicetjenester er privatiseret, det samme er el- og vandforsyningen.
- I modsætning til lønningerne er leveomkostningerne de sidste år steget voldsomt.
- En stor del af den arbejdende befolkning bruger 10 procent af deres månedsløn alene til transport.
- Den mindste pension ligger i Chile på mellem 700 – 1400 kroner.
- Mange studerende må forgælde sig for at kunne betale deres studie.
- ”Det handler ikke om 30 pesos, men om 30 år!”
Det neoliberale økonomiske system, som har sin oprindelse i militærdiktaturet under Augusto Pinochet (1973–1990) og som efterfølgende bliver videreført af forskellige parlamentarisk valgte regeringer, har konstant uddybet kløften mellem rige og fattige.
Det er denne situation, der pga. prisforhøjelser på metro-billetter, fik de store landsdækkende protester til at eksplodere. Således er et af demonstranternes slogans :”Det handler ikke om 30 pesos, men om 30 år! _______________ Se også autonom infoservice' baggrundsartikel: Chile, d. 11. september 1973 - historien om et blodigt militærkup
- Regeringens svar : Repression og afskaffelse af elementære frihedsrettigheder
Den ærkekonservative præsident Sebastián Piñera har svaret på befolkningens utilfredshed ved at erklære undtagelsestilstand. Noget der sidst er sket i 1987 under Pinochets militærdiktatur.
Piñeras regering har i medierne legitimeret undtagelsestilstanden med, at landet befinder sig ”i krig mod en farlig fjende”. Han betegner demonstranterne som voldelige bøller og vil med hjælp af militæret sørge for ”orden, fred og demokrati” ... (shaggie, al. / autonom infoservice * Artiklen baserer på chilenske, engelske og tyske kilder)
- 23. oktober 2019: Soldiers Patrol Streets of Chile Capital, As Protests Continue
Relateret autonom infoservice
- Mapuche-indianere i Chile og Argentina kæmper mod store koncerner
- Chile: Feminister besætter universiteterne . Interview med Lelya Pérez, der er aktiv i de aktuelle feministiske protester. (2018)
- "Chiles militærbødler er aldrig blevet retsforfulgt ... "