I skyggen af Israels krig i Gaza udvides bosættelserne på Vestbredden

Siden Israels militære invasion
af Gazastriben den 27. oktober 2023 har israelske bosættere på Vestbredden væbnet angrebet palæstinensiske landsbybeboere og konstant udvidet deres territorium.
Ifølge FN har militante bosættere
i perioden oktober 2023 - juli 2024 gennemført 1143 registrerede angreb på palæstinensere på Vestbredden. I samme tidsrum
blev 563 palæstinensere dræbt i Østjerusalem og Vestbredden af israelsk militær og bosættere.

  • Den israelske NGO Ofek anser disse massive overgreb som en mål-
    rettet strategi fra Netanyahus regering for at bane vejen for omfattende udvidelse af bosættelser på den israelsk-besatte Vestbred, mens verdens opinion er rettet mod Israels militære angreb på Gazastriben.
  • Netanyahu-regeringen
    forcerer bosættelserne på Vestbredden

Ifølge det israelske dagblad Haaretz besøgte den israelske højreradikale finansminister Chaim Smotrich i juli 2024 flere nye bosættelser på Vestbredden. Ved disse besøg udtalte han, at de nye bosættelser
” ... er en garanti for at bosættelserne bliver ved at blomstre op og de vil aldrig tillade en palæstinensisk suverænitet”. 
Smotrich bor med sin familie i den israelske bosættelse ’Kedumim’ på det israelsk-besatte Vestbred og tilhører det religiøs-zionistiske parti ”Mafdal – HaTzionut HaDatit”

  • 146 bosættelser
    og 191 forposter (uofficielle bosættelser)

Alene i de sidste syv år har de israelske bosættere besat 600 km2 palæstinensisk jord på Vestbredden og har derved fragmenteret palæstinensernes område til 165 enklaver.

  • Ifølge den israelske PeaceNow
    NGO lever idag omkring 480.000 israelske bosættere mellem 2,8 millioner palæstinensere. Dertil kommer 230.000 bosættere i det palæstinensiske Østjerusalem. (1)

Bosætterne fordeler sig på 146 bosættelser og 191 forposter (uofficielle bosættelser).
I de forgangne år har den israelske regering investeret nogle milliarder kroner for ud-bygningen af færdselsveje i de besatte områder med det formål at tilslutte Vest-bredden til Israel. Således at området
ender med at blive et omland til Tel Aviv.

Ifølge en undersøgelse har 60 procent af israelerne i de besatte områder deres job indenfor Israels statsområde.

De israelske bosættere på Vestbredden fordeler sig på
146 bosættelser og 191 forposter (uofficielle bosættelser).

@ Palestinian artist Art: Maher El Adaci
@ Palestinian artist Art: Maher El Adaci
  • Militante bosættere skyder på bønder på vej til deres marker

Konsekvensen er fatal for de palæstinensere, der bor i nærheden af bosættelserne.
Som en hyppigt anvendt chikane fra den militante del af bosætterne hører indhegning af vandsteder, afbrændning af oliventræer og organiseret tyveri af kvæg.
Bosættere fra nye etablerede forposter for-hindrer de palæstinensiske bønder i at lade deres får græsse på deres marker, som grænser op til bosættelsen.
Bønderne fra disse områder beretter over-ensstemmende, at bosætterne på de nye
forposter skyder på dem, når de nærmer sig deres marker.I mangel af tilstrækkelige græsområder må bønderne sælge ud af deres dyr for at kunne brødføde deres familier. For mange palæstinensiske bonde-familier er det ensbetydende med eksistenskamp.

  • Politiet må ikke blande sig ved bosætternes overgreb
    på palæstinensere

Bosætterne på Vestbredden er underlagt israelsk civilret – til forskel for palæstinen-serne, som er underlagt israelsk militærret. I situationer, hvor bosættere angriber palæstinensere måtte militæret teoretisk set anholde gerningspersonerne og overgive dem til politiet. I praksis sker dette dog aldrig.
Siden den 7. oktober sidste år - efter det palæstinensiske angreb på såvel civile israelere som militære personer – eskalerer de voldelige overgreb mod det palæstinensiske community fra militante bosætteres side i forbund med soldater i uniform.
Alt imens det israelske politi under ledelse af sikkerhedsministeren, den dømte racist Itamir Ben-Gvir har beordret politiets betjente til ikke at blande sig.

Bosætter forpost ved den palæstinensiske by Hebron i den sydlige del af Vestbredden
Bosætter forpost ved den palæstinensiske by Hebron i den sydlige del af Vestbredden
  • Den Internationale Domstol i Haag opfordrer Israel til
    at opløse samtlige bosættelser på Vestbredden

Siden besættelsen af Vestbredden og Gaza i 1967 har Israel ikke formelt annekteret territoriet, med undtagelse af Østjerusalem. Palæstinensere, der bor på Vestbredden, har officielt været under en angiveligt "midlertidig" militær besættelsesstyring i mere end fem årtier nu.
I praksis har de israelske myndigheder dog fra begyndelsen af besættelsen indtil nu arbejdet på at flytte den geografiske og demografiske virkelighed på stedet, hvilket i stigende grad forankrede Israels permanente kontrol over palæstinensisk land.

@ Palestinian artist Sonia M. Qonipi
@ Palestinian artist Sonia M. Qonipi
  • Dommere ved Den Internationale Domstol (2) har i deres udtalelser den 19. juli 2024 fastslået, at Israel faktisk har annekteret Vestbredden i lang tid.

Domstolen fastslår, at Israel overtræder forbuddet mod apartheid og raceadskillelse og forpligter regeringen til at evakuere alle bosættelser og betale erstatning til palæstinenserne.
Den Internationale Domstols juridiske autoritet er ikke bindende og bliver ignoreret af Netanyahu-regeringen, men presset er stigende.
På dette grundlag vil der nu være mulighed for sager ved nationale domstole eller EU-Domstolen, for eksempel for at forbyde import af produkter fra bosættelserne. 
(folk fra autonom infoservice)

   _______
N
oter

  1. International lov anerkender en militær besættelse som en tilstand af midlertidigt militærstyre og regulerer besættelsesmagtens autoritet over territoriet. Som administrator af territoriet forvalter besætteren jorden og den besatte befolknings liv. Besætteren er forpligtet til at bevare territoriet og de normative rammer, der var gældende i det, da besættelsen begyndte. Ydermere må besættelsesmagten ikke træffe foranstaltninger, der har til formål at fremme dens egne interesser eller borgernes interesser, bortset fra sikkerhedsbehov, og alle dens handlinger bør fremme de besatte beboeres velfærd.
    På trods af et eksplicit forbud i international ret, har Israel siden  1967 overført mere end 650.000 jødisk-israelske borgere til Vestbredden og Østjerusalem og etableret omkring 280 bosættelser og forposter. (nogle forældede tal, aut. infoservice). 
    Selvom israelsk lov for størstedelens vedkommende ikke anvendes direkte på Vestbredden, har Israel i årenes løb udviklet juridiske mekanismer, der har gjort det muligt at anvende omfattende dele af israelsk lovgivning på bosættere på individuelt grundlag og for at fusionere Israel og Vestbreddens bureaukratier.
    Dette har gjort det muligt for israelske bosættere at drage fordel af uddannelses-, sundhedspleje- og administrations-systemerne i deres statsborgerskabsland, mens palæstinensere, der bor i de besatte områder, er underlagt israelsk militærstyre. Dette, at to forskellige grupper af mennesker på det samme stykke jord er underlagt separate retslige systemer, der fastlægger ulige rettigheder for israelere og palæstinensere kan kun betegnes som apartheid.
    (kilde: Ofek  - The Israeli Center for Public Affairs) 

  2. INTERNATIONAL COURT OF JUSTICE. Legal Consequences arising from the Policies and Practices of Israel in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem (se pdf-docu.)

København, d. 3. august 2024

  • Boykot Israel kampagne går på gaden

Vi mødes kl. 11 med vores orange Boykot Israel-banner ved NørrePORT station.  # boykotisrael.dk  
# Se kalenderen

København, d. 24. august 2024

  • Stordemo
    På gaden for Palæstina