Den brune bølge over det østlige Tyskland

  • Få dage før valget i Sachsen og Thüringen tyder alt på, at det racistiske, højreradikale parti Alternative für Deutschland (AfD) bliver en afgørende politisk faktor i de to østtyske delstater.

Partiet der i Thüringen domineres af en fløj under ledelse af Björn Höcke (se billedet tv.) refererer klart til nazismens tankegods i deres afgrænsning til og hetz mod ikke-etniske tyskere, homo-seksuelle og handicappede. 

I tilfælde af at AfD efter valget stiller den næste ministerpræsident i Thüringen, vil delstaten igen være det første sted hvor nazister indtager den parlamentariske ledelse. Analog til nazipartiet NSDAPs første regeringsdeltagelse netop i Thüringen den 8. december 1929.

  • Hvad står AfD for?
  • UPDATE, den 1. september:  Det højreradikale AfD opnåede rekordresultater ved valgene i Sachsen og Thüringen.

I 2023 steg antallet af voldelige overgreb mod flygtninge markant. De tyske myndigheder registrerede 2.488 forbrydelser mod asylansøgere, herunder 321 tilfælde af brutal vold. Det svarer til en samlet stigning på 75 procent. Derudover blev der i 2023 registreret 179 angreb mod asylcentre. Det er en stigning på omkring 50 procent i forhold til året før.

             _____________________________________________________

  • UPDATE, d. 1. september 2024, kl.23

I Thüringen er AfD med omkring 33 procent af stemmerne blevet den stærkeste kraft med en fascistisk domineret ledelse omkring Björn Höcke.
I Sachsen er de højreradikale blevet nummer to lige efter de konservative CDU.

__________
Det er første gang siden 1945, at et parti med klare fascistiske referencer er blevet den stærkeste kraft ved et delstatsvalg i Tyskland.
Alt tyder på, at de konservative og Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) vil forsøge at danne en regeringskoalition i begge delstater.

- Venstrefløjspartiet Die Linke har mistet over halvdelen af deres tidligere opnåede stemmer.
- Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) - en populistisk, social-liberal splittelse
fra Die Linke - er kommet stærkt ind i begge de to delstatsparlamenter.
- Samtlige regeringspartier – Socialdemokratiet – Grüne – Liberale (FDP) er gået tilbage.

________________
Valget i Sachsen
Foreløbigt resultat (kilde: TV-kanalen ARD)
Valgdeltagelse: 75 procent

* CDU (konservative) : 31,9% / -0,2 * AfD (højreradikale) 30,6% +3,1
* BSW : 11,8%/ +11,8  * SPD 7,3% / -0,4 * Grünen 5,1% / -3,5 * Die Linke 4,5% /
- 5,9 * Andre (mindre partier og lokale lister: 8,8% / - 4,9
_______________
Valget i Thüringen
Foreløbigt resultat (kilde: TV-kanalen ARD)
Valgdeltagelse: 73,6 procent

* AfD: 32,8% / + 9,4 (højreradikale med fascistisk leder) * CDU: 23,6% / +1,9
* BSW: 15,8% / +15,8 * Die Linke: 13,1% / -18,0 * SPD 6,1% / -2,2  * Grüne 3,2% / -2,0 * FW (Freie Wähler): 1,3 % / +1,3  * FDP (neoliberale) 1,1% / -3,9  * Andre (mindre partier og lokale lister): 3,2 / -1,0
          __________________________________________________________

    ____________________
AfDs valgprogram i stikord
Partiets overordnede valgslogans er rettet mod flygtninge, muslimer og homoseksuelle, mens andre dele af partiets politik kun er mindre kendt

* AfD benægter den menneskes-kabte klimaforandring og går ind for atomkraft.
* Vil sortere børn med handicap fra og tvangsmæssigt sende dem til specialskoler.
* Propaganderer for at en ”tysk kvinde bør gifte sig med en mand og derefter opdrage mindst tre børn”.
* Vil indskrænke muligheder for abort og stramme skilsmisse-lovgivningen. Enlige mødre bør være juridisk og økonomisk ugunstigt stillet, ligesom kvinder, der bor alene, i lesbiske partner-skaber eller i patchwork familier.
* Vil afskaffe genderstudies på uddannelsessteder
* Tysklands ene procent superrige ville nyde godt af AfD's skatteplaner. De vil som eneste parti helt afskaffe arveafgiften.
* Flere ledende AfD-politikere ytrer sig stolte over den nazistiske værnemagts ”præstationer”.
* Afskaffelse af enhver form for økonomisk statsstøtte til såvel selvforvaltede ung-domscentre som antifascistiske mindesmærker

Sonneberg 2023 – ”Nazi-Town”

Sonneberg, en mindre by i det sydlige Thüringen,
var sidste år på forsiden af internationale medier
som Guardian, New York Times, Le Monde mv.
Her fik  Sonnenberg tilnavnet ”Nazi-Town”, da det højreradikale AfD ved kommunalvalget opnåede
over 50 procent af stemmerne, stillede borgmesterposten i byen og overtog by-ledelsen. 

Thüringen var også tidligere en hotspot for nazibevægelsen. Det vidner en gigantisk bygning med bowlingbane i centrum af byen Weimar om.
Det tidligere "Gauforum" (billedet tv.) var en slags tempelplads for nazisterne, som havde planer om at bygge omkring 40 af slagsen.
Nazilederen Fritz Sauckel (dømt og henrettet i 1946 i forbindelse med krigsforbryder processerne i Nürnberg) var ansvarlig for byggeprojektet og tæt forbunden med nazipartiet NSDAPs fremgang i Thüringen. Efter naziernes mislykkede kupforsøg/”ølstuekuppet” i München d. 8. – 9. november 1923 (”Hitler-Ludendorff-Putsch”), blev Thüringen mødested for alskens nazier.

Thüringen – Hitlers første magtbastion 
Ved delstatsvalget i Thüringen den 8. december 1929 fik NSDAP 11,3 procent
af stemmerne og blev del af  regeringen ved hjælp af et samarbejde med de national- konservative / det nationalistiske borgerskab. De to blokke var forenet i kampen mod delstatens reformistiske socialdemokrati SPD og det staliniserede kommunistparti KPD.
Efter valget i 1929 overtog nazierne indenrigs– og uddannelsesområdet i Thüringen og startede derefter øjeblikkeligt med afskedigelse af venstreorienterede og jødiske ansatte i forvaltningen og i uddannelsesinstitutioner.
Naziernes fremgang  profiterede af gunstige strukturelle forudsætninger: 
En protestantisk til dels dyb reaktionær menighed, udbredt småborgerskab og et særlig stærkt landligt præg.
Ifølge statistiske undersøgelser lever indtil idag over 80 procent af menneskene i Thüringen på landet – det er flere end i de andre østtyske delstater. Der findes klare sammenligninger mellem byer og områder, hvor NSDAP i 1930’erne bliver valgt og AfD i dag.

Historikeren Jens-Christian Wagner, lederen af mindefonden for ofrene for Buchenwald* - og Mittelbau-Dora koncentrationslejrene , er i de seneste år blevet et foretrukkent fjendebillede for AfD i Thüringen.

X (tidl. twitter) afslører han ihærdigt AfD-lederen Björn Höckes målbevidste nærhed til nazitiden:   ”Höcke og folk omkring ham søger bevidst den direkte ideologiske linje til NSDAP og vil skridt for skridt tilegne den kulturelle hegemoni i Thüringen som nazierne dengang”.
         __________________

  • * Buchenwald var en af de største koncentrationslejre i Tyskland under Anden Verdenskrig. Lejren ved Weimar blev i 1937 åbnet for ’kriminelle’ og politiske fanger , noget senere også for jøder, sinti og romaer. Ialt var 238.979 fanger gennem lejren. Mindst 54.500 døde (kilde: list of the Camps) 

Fortsættelsen følger efter valgets resulater på søndag d. 1. september 2024...
(folk fra autonom infoservice)   

 
______________

Erfurt, d. 31. august 2024
Demo gegen die Höcke-AfD
Die Landtagswahlen in Brandenburg, Sachsen und Thüringen im Herbst wird die AfD gewinnen. Zum ersten Mal nach dem zweiten Weltkrieg werden Faschist:innen die stärkste Kraft in einem deutschen Parlament. # kontrapolis