Østrig hvorhen?

FPÖ's succes knytter an på racistisk tanke-gods, som har en lang tradition i Østrig ...
FPÖ's succes knytter an på racistisk tanke-gods, som har en lang tradition i Østrig ...

Alt tyder på, at den højreradikale bølge, der fejer over dele af Europa også vil stadfæste sig ved parlaments- valget i Østrig d. 29. september 2024.
Ifølge prognoser står det højreradikale populistiske parti Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) til at blive den stærkeste kraft.
Partiet regerer allerede i adskillige forbundslande og har afgørende indflydelse på den udbredte ind-vandrerfjendtlige stemning i landet.

  • Et kort oprids af det parlamentariske spektrum
  • FPÖs succes - propaganda og falske løfter

UPDATE efter parlamentsvalget d. 29. september 2024

  • UPDATE efter parlaments-valget d. 29. september 2024.

Alle protester og advarsler til trods er det nu blevet realitet. Det højreradikale, fremmedfjendtlige FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) er ved søndagens valg blevet det største parti med 29 procent af stemmerne.  
FPÖ, der blev grundlagt i 1955 som et tilflugtssted for gamle nazister, er et parti, der ønsker at suspendere menneske-retten til asyl og indføre rapporteringslister over ”uvelkomne” lærere. Partiet går ind for et omfattende "remigreringsprogram".

Da ingen af de parlamentariske partier angiveligt ønsker at samarbejde med FPÖ, er det mest sandsynlige at der dannes en koalition mellem det konservative parti ÖVP, Socialdemokratiet og det lille neoliberale parti Neos. Permanente interne stridigheder og gensidige magtpolitiske blokeringer er dermed forprogrammeret.
* De Grønne er blevet massivt afstraffet af partiets vælgerbasis pga. regerings-samarbejde med det konservative parti. 
* Det østrigske kommunistpartiet KPÖ formåede ikke at følge dets lokale succes i byerne Graz, Salzburg og Innsbruck op på landsplan og forblev under 4-procent spærregrænsen.

  • For tyskkyndige: Alt om valgresultatet i det østrigske dagblad Der Standard                         _____________________________________
Wien d. 16. februar 2024: Venstrefløjsdemo mod højreradikale korpsstudenters årlige  akademikerbal
Wien d. 16. februar 2024: Venstrefløjsdemo mod højreradikale korpsstudenters årlige akademikerbal

         ____________________________________________________
* Det 28. nationalrådsvalg i Østrig finder sted d. 29. september 2024.
Nationalrådet udgør det østrigske parlaments andet kammer. Siden
1971 har det bestået af 183 medlemmer. Nationalrådet er det centrale organ for føderal lovgivning i Østrig.
                     

                                 Valgprognoser, juli/august 2024:

  • Regeringspartierne som valgets tabere

* FPÖ fremstår i øjeblikket som den stærkeste kraft i samtlige meningsmålinger.
____________ 

* De borgerlige partier i den hidtidige regeringskoalition – det konservative Österreichische Volkspartei (ÖVP) med dets juniorpartner fra Die Grünen (hvis oprindelse var et økologisk venstrefløjsparti med basis i Wien) - bliver ifølge prognoserne afstraffet af vælgerne. Først og fremmest pga. deres sociale dereguleringspolitik og interne stridigheder.  
_____________

* De to oppositionspartier - det neoliberale yuppie-parti NEOS går noget tilbage,
mens det socialdemokratiske SPÖ går lidt frem og placerer sig ifølge menings-målingerne som valgets andet største parti, - dog langt under de fremadstormende højreradikale populister i FPÖ, der har tydelig reference til den historiske fascismes tankegods.
______________

* Det østrigske kommunistparti - KPÖ
Det østrigske kommunistparti KPÖ tredobbler sin stemmeandel fra de sidste mange års valgresultater, men formår tilsyneladende alligevel ikke at forcere spærregrænsen på 4 procent for at komme ind i parlamentet. Årsagen må søges i den fremherskende antikommunistiske refleks i såvel de dominerende østrigske mainstream medier som i større dele af befolkningen.
En refleks som til dels skyldes KPÖs historisk stærke tilknytning til de østeuropæiske stalinistiske regimer og det østrigske Socialdemokratis traditionelle historiske hegemoni i arbejderklassen og i den offentlige sektor.

Kommunistpartiets sensationelle valgsejre i byerne Graz i 2021 og Salzburg sidste år har ikke smittet af på landsdækkende plan. I Graz, der er Østrigs næst-største by er  kommunistpartiet det største parti og stiller med Elke Kahr overborg-mesterposten (Stadtoberhaupt). Baggrunden for KPÖs vedvarende succes i Graz
er partiets mangeårige engagement i de sociale bevægelser, særlig i bolig – og sundhedssektoren. (1)

_____________________
* Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ
FPÖs racistiske, antisemitiske, sexistiske, antisigøjner og antiqueer-verdenssyn afspejler grundsynet blandt større dele af befolkningen, særlig i landdistrikterne og i småbyerne.
FPÖ's succes knytter an på racistisk tankegods som har en lang tradition i Østrig. Efter Anden Verdenskrig påtog folk sig hurtigt offerrollen, hvilket forhindrede et omfattende opgør med deres egen nazistiske fortid. Resultatet er et samfund fyldt med racisme og antisemitisme. Dette er også påvist i aktuelle undersøgelser. En fjerdedel af de adspurgte erklærede, at de var sympatiserede med FPÖs højre-radikale holdninger.
Racisme blandt befolkningen har også været stigende i årevis. Det er derfor ikke overraskende, at mange mennesker i Østrig taler imod migration og flygtninge i landet. Et lykketræf for FPÖ, som i årtier har brugt asyl, integration og migration til at polarisere samfundet og fremme en politik med udstødelse og etnisk-national enhed. 

Højreradikale i Wiens centrum kræver fordrivelse af landets indvandrere og flygtninge
Højreradikale i Wiens centrum kræver fordrivelse af landets indvandrere og flygtninge
  • Hvad står FPÖ for?

Det er næppe overraskende, at der er få sociale reformer i FPÖs valgprogram. Tværtimod mener FPÖ, at den eksisterende borgerlige velfærdsstat bør afvikles.
Blandt andet ved at reducere statens investeringer i sundhed, uddannelse eller sociale ydelser. FPÖ vil for eksempel reducere pensionsudbetalinger og indføre højere egenbetalinger i sundhedsvæsenet. Skattelettelser for virksomheder og højtlønnede skal gennemføres og bankregulering samt de eksisterende lovmæssigt fastlagte medarbejderrepræsentationer (”Arbeiterkammer”) skal svækkes eller afskaffes.
FPÖ agerer desuden for at underminere loven om fri abort og forholder sig skeptisk til den videnskabelige klimaforskning. De satser fortsat på fossile brænd-stoffer, afviser hastighedsgrænser på motorveje og modsætter sig et forbud mod forbrændingsmotorer.
Da FPÖ i 2017 deltog i regeringskoalitionen sammen med det konservative ÖVP,
var partiet bla. med til at forlænge arbejdsugen til 60-timer, skære i sygesikringen
og reducere i børnebidrag  

Selv efter sin regeringsperiode i 2019 stemte FPÖ som oppositionsparti i parlamentet flere gange imod forbedringer for arbejdere og socialt udsatte. Partiets parlamentsmedlemmer stemte således
- imod en forhøjelse af dagpenge og nødhjælp,
- imod indførelse af formue - eller arveafgift,
- imod suspendering af huslejestigninger.

Også på EU-plan deltog FPÖ i kampagnen imod indførelse af mindsteløn, kortere arbejdstid, betalt ferie eller en uddannelsesgaranti for unge (EU-parlamentet 2020).

        _____________________________________
”Vi vil ikke kunne blive enige om, at en
forening som sådan eller en enhed som
nationalsocialisternes Waffen-SS kollektivt
skal bedømmes som skyldig."
(FPÖs leder Herbert Kickl i en offentlig TV-debat)

FPÖ-leder Herbert Kickl har gentagne gange skabt overskrifter med sin retfærdiggørelse af højreekstremistiske masseuddrivelsesfantasier mod ikke-etniske østrigere.
Hans demokratiforståelse kom klart til udtryk, da han i et interview på østrigsk statsTV sagde, at ”loven skal følge politik og ikke omvendt”.
Han satte også spørgsmålstegn ved Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som i følge Kickl forhindrer ”nødvendige politiske tiltag”. Helt i stil med den fascistoide Identitære bevægelse, som han betegner som en ”NGO med højreorienterede holdninger".

  • FPÖs succes - propaganda og falske løfter

At FPÖ aktuelt har succes blandt vælgerne, på trods af at partiet klart modarbejder flertallets interesser, skyldes forskellige faktorer.

I lighed med partiets politiske pedant Alternative für Deutschland - AfD (2) i Tyskland, så formår FPÖ at fremstille sig selv som et protestparti, der støtter den deklasserede, efterladte og socialt udsatte del af befolkningen og kæmper mod dem i toppen eller systemet – selvom partiet længe har været en del af det politiske establishment i Østrig.
Ifølge en undersøgelse offentliggjort i det østrigske dagblad Der Standard sidste
år, føler over halvdelen af østrigerne, at de ikke er repræsenteret politisk. Kun en tredjedel mener, at det politiske system i Østrig fungerer nogenlunde godt.
Det østrigske politiske landskab er gentagne gange blevet rystet af korruptions-skandaler og anklager om bestikkelse, der blandt andet væltede den sidste konservative forbundskansler Sebastian Kurz.
Uanset reallønsfald, boligmangel og stigende priser på fødevarer - FPÖ formår følelsesmæssigt at udnytte disse problemer ved at vække frygt og spille socialt
svage grupper ud mod hinanden.

  • Omkring 1,5 millioner mennesker er udelukket fra valget

Dertil kommer at den restriktive statsborgerskabs lovgivning i Østrig resulterer i, at mange mennesker der bor eller endda er født i landet ikke må stemme, fordi de ikke har østrigsk statsborgerskab. Det betyder, at omkring 1,5 millioner mennesker er udelukket fra valget – netop dem, som de højreradikales hetz omkostningsfrit er rettet imod.   (al./autonom infoservice)
Links

Noter
         autonom infoservice

__________________

·    Udpluk af venstreradikale og progressive grupper og
organisationer i Wien